ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ  ΣΧΟΛΗΣ

 

Πραγματοποιήθηκε, την 1 Φεβρουαρίου 2015, στον φιλόξενο χώρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων η Γενική Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής. Στην συνέλευση, εκτός από μέλη μας, παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κα Κρυστάλλω Τρίμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καίρου κος Μιχάλης Μπίσκος και μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Στην συνέλευση και σύμφωνα πάντα με τα άρθρα του καταστατικού μας και την ημερήσια διάταξη που κοινοποιήθηκε στα μέλη μας πραγματοποιήθηκαν τα κάτωθι :

 

1. Η εκλογή Προέδρου και Γραμματέως της Γενικής Συνέλευσης (Πρόεδρος ορίστηκε ο Βασίλης Βασσάλος και Γραμματέας η Μαρία Αδαμαντίδου),

2. Ο απολογισμός και έγκριση πεπραγμένων για το έτος 2014 (τον απολογισμό διάβασε ο Πρόεδρος Νικόλαος Βαδής),

3. Η ανάγνωση και έγκριση της εκθέσεως της εξελεγκτικής επιτροπής (την ανάγνωση της έκθεσης έκανε ο Αντώνης Πατρινός),

4. Η ανάγνωση και έγκριση ταμειακού απολογισμού έτους 2014 και απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη (την ανάλυση έκανε ο Μ. Καυκάλας της εξελεγκτικής επιτροπής), και

5. Η ανάγνωση και έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού προϋπολογισμού για το έτος 2015 (την ανάγνωση έκανε ο Μ. Καυκάλας της εξελεγκτικής επιτροπής).

 

Ακολούθησε συζήτηση όπου αρκετά μέλη έκαναν ερωτήσεις και προτάσεις για την βελτίωση της πορείας του Συλλόγου μας.

 

ΧΡΗΣΗ 2014. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

 

Εισήγηση κ. Νικολάου Βαδή

 

Αγαπητά μέλη,

 

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού μας, το Δ.Σ του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής έχει τη χαρά να υποβάλει στην Ετησία Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών έκθεση για τη δράση του κατά την χρήση από Ιανουάριο 2014 μέχρι 31.12.2014.

 

Ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής ξεκίνησε τις δραστηριότητες του με τρεις στόχους:

 

α) Πρώτα να συγκεντρώσει μια μερίδα Αιγυπτιωτικού Καϊρινού ελληνικού στοιχείου, μαθητών της Αμπετείου Σχολής, που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και να φέρει κάθε μαθητή της Σχολής μας σε επαφή τον ένα με τον άλλον.

 

β) Κατά δεύτερο λόγο, είμαστε ένας σύλλογος πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα, που σκοπό έχει την προαγωγή και διάδοση του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, τόσο στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδος, όσο και δια την ευρύτερη διαχρονική πνευματική Ελλάδα. Σκοποί και στόχοι σαν αυτούς βοηθούν στην ανάδειξη και προβολή της τεράστιας πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς.

 

γ) Και τρίτος στόχος του Συλλόγου, είναι η συνεργασία όχι μόνο με τον κεντρικό κορμό του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και με τα αλλά κλαδικά Αιγυπτιωτικά σωματεία, αλλά και με εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς φορείς του ελλαδικού χώρου. 

 

Κίνηση μελών-Συνδρομές

 

Και φέτος θέλω να τονίσω, ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση των νέων, ακριβώς γιατί οι νέοι αποτελούν το μέλλον του Συλλόγου μας και τη συνέχειά του.

 

Η ετήσια συνδρομή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, και είναι 15 Ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 5 δίδονται στον ΣΑΕ, προς ενίσχυση των κοινών προσπαθειών.  

 

Η συμμετοχή των Αμπετειανών στο Σύλλογό μας είναι ηθική υποχρέωση, αλλά και βοήθεια στην Σχολή μας στο Κάιρο, η οποία παρά τα προβλήματα συνεχίζει εδώ και 155 χρόνια την λειτουργία της. Η δυναμική παρουσία του Συλλόγου μας με ένα μεγάλο αριθμό μελών, επηρεάζει ευμενώς όλα τα πολιτικά κλιμάκια της χώρας μας για τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στην Σχολή, όπως για παράδειγμα ο διορισμός εκπαιδευτικών. Ο σύλλογος είναι ο ομφάλιος λώρος με την Σχολή μας και τη συνέχιση της ελληνομάθειας στο Κάιρο.

 

Φέτος, ενεγράφησαν μόνο 4 νέα μέλη. Παρά τις προσπάθειες για εγγραφή και μελών νέων στην ηλικία, δυστυχώς δεν υπήρξε η σχετική ανταπόκριση.

 

Κοινωνική Πρόνοια

 

Στην έκκλησή μας για ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας ενδεχομένως δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε, για τον χρόνο που πέρασε. Δεν γνωρίζω το λόγο, ενδεχομένως μπορεί να φταίμε και εμείς που δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή και έμφαση. Μέχρι τώρα έχουμε  αρκετές εκκλήσεις από Αμπετειανούς που χρήζουν και μηνιαίας βοηθείας, λόγω και της γενικότερης άσχημης οικονομικής κατάστασης.

 

Παρότι το οικονομικά του Συλλόγου μας είναι περιορισμένα, εν τούτοις το Δ.Σ., με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μονής Σινά, και του Συνδέσμου ΑΙγυπτιωτών Ελλήνων, ανταποκρίθηκε στις ανάγκες ορισμένων μελών. Παράλληλα Αμπετειανοί γιατροί ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμά μας και πρόσφεραν δωρεάν περίθαλψη σε ασθενείς Αμπετειανούς που είχαν ανάγκη. Τους ευχαριστούμε θερμά. Κάνουμε έκκληση σε όποιον γνωρίζει Αμπετειανό που δεν έχει νοσηλευτική περίθαλψη, να μας κάνει γνώστες της περίπτωσης, για να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

Ιστοσελίδα

 

Ο Σύλλογος μας, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και στην προσπάθεια του να διατηρεί συνεχώς τα μέλη του ενήμερα, εμπλουτίζει την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, με τη διεύθυνση www.ambetios.gr

 

  Ο  επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του Συλλόγου, την ιστορία της Αμπετείου Σχολής, τις παλαιότερες εκδηλώσεις με φωτογραφικό υλικό, να μάθει για τα μέλη του Δ.Σ., τις Εφορίες, τις διαδικασίες εγγραφής, να ενημερωθεί για τις επόμενες εκδηλώσεις, να μάθει νέα από τους Aμπετειανούς, τη δυνατότητα  να επικοινωνήσει με το σύλλογο μας και με e-mail ambetios@ambetios.gr  .

 

Ευχαριστούμε τους  Αντώνη Πατρινό και Τάσο Λογοθέτη που έχουν αναλάβει  την συντήρηση της ιστοσελίδας. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ενημερωθείτε και προτείνετε. Θα ζητήσω από τον Αντώνη να μας μιλήσει  για την ιστοσελίδα μας σε λίγο. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Καίτη Μπαραμίλη για την συνέχιση και καλιέργεια του Forum. Η Καίτη θα μας μιλήσει μετά τον Αντώνη για το Forum.

 

Επίσης αποφασίσαμε την επανέκδοση του Κάδμου σε ηλεκτρονική μορφή  και το πρώτο τεύχος ήδη έχει αποσταλεί σε όλα τα μέλη μας. Με την επανέκδοση του Κάδμου από τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής συνεχίζεται η ανάπτυξη και η ανάδειξη των αποφοίτων της Αμπετείου  φροντίζοντας συγχρόνως για την ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου και για την τρέχουσα ενημέρωση. Πέρα από προπαγανδισμούς και εμπορικούς σκοπούς το αξιοπρόσεκτο περιοδικό μας, αποσκοπεί στο να απαθανατίσουμε  κατά το δυνατό, ανθρώπινα βιώματα που περικλείουν  και την δράση των Αμπετειανών οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να κατέχουν διεθνώς αξιοζήλευτες θέσεις.    

 

Εκδηλώσεις- Ανακοινώσεις-Ημερίδες-Συμμετοχές-Εκδρομές:

 

Η συμμετοχή των μελών στις εκδηλώσεις, μάς δίνει την ευχέρεια  να διοργανώνουμε όλο και περισσότερες. Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο σύλλογος δεν παρουσιάζει ενεργητικότητα, αλλά με λύπη θα σας πληροφορήσω ότι η συμμετοχή, κατά τη χρονιά αυτή, ήταν ελαχίστη στις εκδρομές και στις διαλέξεις. για αυτό το λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν. Τις παραθέτω κατωτέρω πλήρως και εν συντομία και θα αναφερθώ μόνο σε λίγες απ’αυτές σήμερα. Τον πλήρη κατάλογο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας  www.ambetios.gr   .

 

13/01   Σε συνεργασία με τον έφορο πολιτιστικού του Συνδέσμου οργανώσαμε την ομιλία-παρουσίαση του συγγραφέα Νίκου Σταθούλη, επίσημου βιογράφου του Αιγυπτιώτη γκαλερίστα, συλλέκτη Αλεξάνδρου Ιόλα, με θέμα το μόλις εκδοθέν βιβλίο του, «Αλεξάνδρου Ιόλα, η ζωή μου», από τον εκδοτικό οίκο Οδός Πανός.

 

10/05   Συνεργασία με τον Δόκτορα Σάββα Χειρίδη, γιο του Αμπετειανού

Κώστα Χειρίδη, απόφοιτο του 1962 για την 1η Ημερίδα πού οργάνωσε η ομάδα Ενημέρωσης Φίλων της Επιστημονικής κοινότητας.

 

10/07 Προβάλαμε και προωθήσαμε στα μέλη μας την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου “HELIOPOLIS” του Αμπετειανού Ανδρέα Γιοβάνου.

 

23/07 Δωρεά του Συλλόγου μας στον Σύνδεσμο το βιβλίο HELIOPOLIS του Αμπετειανού Ανδρέα Γιοβάνου στον Σύνδεσμο

 

11/10  Σε συνεργασία με τον έφορο πολιτιστικού του Συνδεσμου οργανώσαμε την ομιλία-παρουσίαση του Αμπετειανού φίλου μας καθηγητή Δρ. Αριστείδη Πατρινού με θέμα «Τι υπόσχεται η νέα Αστική Επιστήμη».

 

27/10 Σε συνεργασία με τον έφορο πολιτιστικού του Συνδέσμου οργανώσαμε την ομιλία-παρουσίαση του Αμπετειανού φίλου μας Λάκη Κουσανέλο, με θέμα «Η αρμονία των σφαιρών, μύθος ή πραγματικότητα, από τον Πυθαγόρα έως τον 20ον αιώνα».

 

Συνεχής συμμετοχή Συλλόγου.

 

Ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής συμμετέχει και στην επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων που στόχος της είναι να εκτείνεται σε κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με την εξυπηρέτηση των απόρων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και που περιλαμβάνει την καταβολή επιδομάτων, τα έκτακτα επιδόματα, την ηθική συμπαράσταση των απόρων, την προσπάθεια αύξησης του ποσού που διατίθεται στους απόρους με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, κλπ. Ο Σύλλογός μας επίσης συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων και στην επιτροπή Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

 

Νέα μέλη

 

Την χρονιά που πέρασε είχαμε μόνο τέσσερα νέα μέλη στον Σύλλογό μας :

Μιχάλης Κοκκώδης, 1964 Μελαγχροίνειος Σχολή

Ελιοσάβετ-Μαρία  Καραίσκου, 1967 Κλασικό

Ανδρέας Γιοβάνος, 1966 Κλασικό

Γεώργιος Κακούρης, 1943 ΣΤ’ Γυμνασίου

 

Αμπετειανοί που έφυγαν

 

Το 2014 απεβίωσαν τα εξής αγαπητά και προσφιλή μέλη μας :

 

12/01 Πανταζής Τσιτσιρίκος ‘48

11/02 Αριστείδης Φρονίστας’66

21/05 Γεώργιος Πάντος ‘62

09/06 Χρύσα Παπαδοπούλου, Αχιλλοπούλειος Σχολή

13/06 Γρηγόρης Καποκάκης ‘70

20/07 Θανάσης Παπαδόπουλος, ‘60

24/07 Εύρυπίδης Πάσσαρης ’66, Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

04/12 Σοφιανός Χρυσοστομίδης ‘39

17/12 Κώστας Σάββας ‘1962.

24/12 Γεώργιος Μυτίλιας ‘46

29/12 Δημήτρης Σπάθης, Γαλλικό Λύκειο Καΐρου

 

……και μόλις πρόσφατα, 11/01/15, χάσαμε τον αγαπητό μας Πλάτωνα Μπαγάνη ‘58

 

Θα σας παρακαλούσα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη τους................Αιωνία τους η μνήμη.

 

 

Η παρέα της Τετάρτης

 

Ο Σύνδεσμος παραχωρεί για τους Αμπετειανούς κάθε τρίτη Τετάρτη του μήνα το εντευκτήριό του, εκτός των καλοκαιρινών μηνών που πάνε στον ΕΝΟΑ. Κάθε φορά βρίσκονται από 25 – 40 Αμπετειανοί που δεν είναι όμως όλοι μέλη του συλλόγου. Την οργάνωση αυτών των συγκεντρώσεων έχουν αναλάβει τα μέλη του Δ.Σ. Τόλης Παπαγεωργίου και Αντώνης  Πατρινός.  

 

Συνεργασία με την Ιερά Μονή Σινά, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και άλλα αδελφά Σωματεία.

 

Στο κεφάλαιο «συνεργασία», πρώτα-πρώτα δεν ξεχνάμε την Ιερά Μονή Σινά και πάντοτε είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες, τους αγώνες και τις εκδηλώσεις της.

 

Παράλληλα, ο Σύλλογός μας, πιστός στο πνεύμα της συνεργασίας, συμμετείχε ανελλιπώς στις εορταστικές εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων.

 

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω την συνεργασία του συλλόγου μας με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Ιδιαιτέρως τονίζω τη συνεργασία με το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ειδικά με την αγαπητή πρόεδρο κ, Κρυστάλλω Τρίμμη, γιατί ο Σύνδεσμος είναι η μητέρα όλων των Αιγυπτιώτικων σωματείων και πάντοτε θα είμεθα στο πλευρό τους. Επισημαίνουμε ότι εκπρόσωποι τους Συλλόγου μας συμμετέχουν στις εξής επιτροπές του Συνδέσμου :

 

1.  Δημοσίων Σχέσεων,

2.  Κοινωνικής Πρόνοιας & Επιτροπή Νέων,

3.  Πολιτιστικών & Επιτροπή Εκδρομών, και

4.  Ψυχαγωγικών Εκδηλώσεων.

 

Αναφερόμενος στη συνεργασία με άλλους φορείς, θα ήθελα να επισημάνω την άψογη συνεργασία και επικοινωνία με τους προέδρους όλων των Αιγυπτιώτικων Σωματείων.

 

Στο σημείο αυτό του απολογισμού οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία που είχαμετον Α' αντιπρόεδρο Μιλτιάδη Ραδόπουλο, τον Β' αντιπρόεδρο Τόλη Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα μας Λάκη Πέζά, τον ταμία  Δημήτρη Πιερρή, τον ειδικό γραμματέα Αντώνη Πατρινό  και τα μέλη μας Καίτη Μπαραμίλη, Νικόλαο Μαλαχία και Σπύρο Μπαραμίλη.

 

Παράλληλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ο σύλλογος μας αισθάνεται την στιγμή αυτή ιδιαίτερα υποχρεωμένος να ευχαριστήσει όλους εκείνους που με το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή τους αγκάλιασαν τις προσπάθειές μας και τις υποστήριξαν ποικιλότροπα.

 

Ευχαριστούμε τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’ για την αγάπη και το θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύει προς εμάς, παρά τις πολλαπλές και ευρύτατες υποχρεώσεις του.

 

Τον επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου μας Αρχιεπίσκοπο Σινά κ.κ. Δαμιανό, για όλα όσα προσφέρει, παρά τον φόρτο των υποχρεώσεων του, για την Αμπέτειο Σχολή και τους Αποφοίτους της σε Κάιρο και Αθήνα -πολύ περισσότερα από όσα προβλέπει το τυπικό καταστατικό της εφορίας μας.

 

 Επίσης την κυρία Κρυστάλλω Τρίμη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, όλα τα μέλη του ΔΣ, αλλά και ειδικά τις κυρίες της Γραμματείας του Συνδέσμου για την άριστη συνεργασία τους και υποστήριξη. Όπως γνωρίζετε με την αποχώρηση της έδρας μας από την Οδό Δορυλαίου 26, η έδρα μας φιλοξενείται στους χώρους του Συνδέσμου.

 

Ευχαριστώ και όλους εσάς, τα μέλη του Συλλόγου μας, που παρευρίσκεστε απόψε εδώ. Η παρουσία σας άλλωστε, για την οποία θα παρακαλούσα να είναι ακόμη συχνότερη και συστηματικότερη, συμβάλλει στην όλη προσπάθεια για την υλοποίηση των αρχών και των στόχων του Συλλόγου μας.

 

Σας ευχαριστώ και ελπίζω να υπάρξει εκτενής συζήτηση.