Γιώργος Δέλφης (Γιώργος - Λάκης Κουσανέλλος)

Γιώργος Δέλφης είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Κουσανέλλου, γεννηθείς στις 15 Οκτωβρίου 1945 στο Κάιρο. Αποφοίτησε από την Αμπέτειο το 1964.

 

Στην Αθήνα (1964-1967) σπουδάζει πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείον Αθηνών στην τάξη της Τάσης Βαλσάμη - Φίλτσου (πιάνο) και του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη (θεωρητικά) καθώς και φιλολογία στο Καποδιστριακό.

 

Συγχρόνως παίζει στο ξενοδοχείο Χίλτον για να συμπληρώσει τις σπουδές του. Μία υποτροφία από την καπνοβιομηχανία «Κεράνη» του επιτρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι.

 

Στην École Nοrmale de Musique (1967-1973) σπουδάζει πιάνο με την Magda Tagliaferro και θεωρητικά με την Ginette Keller «Grand Prix de Rome» : αρμονία, αντίστιξη και φούγκα.

 

Εμβαθύνει τις μουσικές του γνώσεις στην Σορβόννη. Στη συνέχεια παρουσιάζει μία διατριβή στην «μετρική της ελληνικής ποίησης και την ρυθμική των Ινδών» υπό την διεύθυνση του Daniel Charles. Αυτό τον οδηγεί δύο φορές στη Ινδία και ιδιαίτερα το 1981 σαν υπότροφο στο Πανεπιστήμιο των Βενάρων.

 

Πιανίστας στην Όπερα (1982-1992) και στο Ανώτατο Ωδείο των Παρισίων (1982-2011) δεν παύει να θέτει ερωτήματα στη μουσική όπως και στην φιλοσοφία.

 

Προωθεί τις έρευνές του στην "École des Hautes Études" για την φιλοσοφία και jazz στην «Bill Evans Piano  Academy» με τον Bernard Maury.

 

Μεταξύ των επτά ηχογραφήσεων, δύο δίσκοι είναι αφιερωμένοι στην jazz με συνθέσεις του που έχουν ερμηνευθεί από διάσημους μουσικούς : "33 valses philosophiques" και "valses hermetiques vol.2", τέσσερις με ελληνική μουσική από κλασσικούς μουσικούς : Το κουαρτέτο του Μισέλ Μιχαλακάκου με τον Γκι Τουβρόν στην τρομπέτα τον Λάσλο Χονταντί στο Όμποε και τον Σαμς ελ Ντιν   στα κρουστά : ο τελευταίος δίσκος είναι αφιερωμένος στον Πυθαγόρα.

 

Από την Νότιο Κορέα στην Νέα Υόρκη κι' από το Παρίσι στην Αθήνα τη Σάμο τη Λέρο προσπαθεί να μοιραστεί με το κοινό τις υποθέσεις του σε θέματα όπως : «Ο Πυθαγόρας και η αρμονία των σφαιρών», «Από τη σφίγγα της Αιγύπτου στη σφίγγα της Ελλάδος», «Από την ύλη στο πνεύμα και από το πνεύμα στην ύλη» κλπ

 

Το 2010 περνώντας από τη Σάμο γιά μία διάλεξη στον Πυθαγόρα, ακούει για τον Ιπποκράτη Δάκογλου τον οποίον επισκέπτεται γυρίζοντας στην Αθήνα.

 

Ο Ιπποκράτης Δάκογλου καταφέρνει το όνειρο πολλών : την αποκρυπτογράφηση και τον αποσυμβολισμό της πυθαγορείου φιλοσοφίας. Με το αξιόλογο έργο του σε επτά βιβλία αποκαλύπτει την πολύ βαθιά και πλατιά άποψη της πυθαγόρειας φιλοσοφίας που ενώνει το αλφάβητο και τον μυστικισμό του αριθμού διευκρινίζοντας μ’αυτόν τον τρόπο το πιό ουσιώδες νόημα της φιλοσοφίας αυτής. Ο αριθμός ορίζει το σύμπαν, τη ζωή και τη μουσική... 

 

Έτσι σήμερα ο Γιώργος Δέλφης είναι συνθέτης «ησυχαστικής μουσικής», όπως την ονομάζει ο ίδιος, πυθαγόρειος, ταντριστής και αιώνιος εραστής της γνώσις και της ομορφιάς ...

 

Γιά περισσότερες λεπτομέρειες κοιτάξτε το σάιτ : greecepeace.com