Μαρία Αδαμαντίδου

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

 

Γεννήθηκε στο Κάιρο και φοίτησε στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο και την Αμπέτειο.  Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αγγλική Λογοτεχνία (Honors) στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. Τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα και στη διαφήμιση, ώσπου το 1981 πέρασε στον χώρο της δημοσιογραφίας όπου και παρέμεινε, εργαζόμενη σε μεγάλα μηνιαία περιοδικά στη θέση, τελικά, της αρχισυντάκτριας (Marie Claire, τομέας design) και διευθύντριας σύνταξης (ELLE Deco). Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και ως ελεύθερη ρεπόρτερ δημοσιεύοντας δεκάδες άρθρα, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και στήλη οικολογικής συμπεριφοράς στα Elle, , BHMAgazino, ΒΗΜΑdonna, Forum, Playboy, Avantage, Επιλογές Reader’s Digest κ.ά., ενώ επίσης δημοσίευσε γελοιογραφίες, εικονογραφήσεις και comics σε περιοδικά και εφημερίδες. Τις μέρες μας συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους,

ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Στο μεταξύ, έχοντας συνειδητοποιήσει την αξία της αιγυπτιώτικης εμπειρίας και την επιτακτική ανάγκη διάσωσης της ιστορικής μνήμης, από το 1985 δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό δημοσιεύοντας άρθρα και συνεντεύξεις στα «Παναιγύπτια», «Νέο Φως» Καΐρου, «Βήμα», “Passport” το blog της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, «Εφημερίδα των Αιγυπτιωτών», «Σφίγγα», «Κάδμο», GreekInsight.gr.  Εχει πραγματοποιήσει ομιλίες και προβολές εικόνων (ΣΑΕ, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Δήμος Ηλιούπολης κ.ά.), έχει οργανώσει εκδηλώσεις (τιμητικές εκπαιδευτικών Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου, κ.ά.), συμμετάσχει στην ίδρυση σωματείων (Απόφοιτοι Αμερικανικού Πανεπιστημίου, Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου-ΣΕΚ, Σύλλογος Αμπετείου Σχολής) και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ως υπεύθυνη Τύπου (2002-2003). Συνέλαβε και έγραφε το newsletter «Ο Καϊρινός» του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου (1991-1996).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Ελληνικός αθλητισμός στο Κάιρο του 20ού αιώνα» (2005, 444 σελίδες), έκδοση ΕΚΚα.

- «Ελληνικός περίπατος στο Κάιρο» (1994, 2003 και 2012), έκδοση ΕΚΚα. Με εξήντα δικές της φωτογραφίες.

- «Κάιρο - 1994», ημερολόγιο του ΣΕΚ (κείμενα, φωτογραφίες)

- «Ελληνικές γωνιές στο Κάιρο - 2003», ημερολόγιο της ΕΚΚα (κείμενα, φωτογραφίες)

- Σύμβουλος έκδοσης και επιμελήτρια του «Οι Ελληνες του Καΐρου» (2007) της Μ. Τομαρά-Σιδέρη.

- Ερευνα, κείμενα και γενική επιμέλεια του «Μίκης Θεοδωράκης: Οι αφίσες μου», εκδόσεων Κέρκυρα (2007).

ΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Από το 1990 συγκροτεί Αρχείο Μνήμης με δικές της λήψεις ελληνικών χώρων του Καΐρου (κυρίως) και της Αλεξάνδρειας και ψηφιακά αντίγραφα παλαιών φωτογραφιών και άλλων έντυπων ντοκουμέντων από προσωπικά αρχεία Αιγυπτιωτών, ενώ διεξάγει και συνεντεύξεις με Ελληνες του Καΐρου γύρω από τη ζωή στην Αίγυπτο τα παλαιότερα χρόνια. Εκθεση φωτογραφιών της των ελληνικών χώρων Καΐρου με τίτλο «Places of the heart» πραγματοποιήθηκε στο  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου το 1998 με την υποστήριξη της ΕΚΚα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων περιέλαβε πολλές φωτογραφίες της στην έκθεση «Οι Ελληνες τη Αιγύπτου» (2000). Φωτογραφίες της με χώρους της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου κοσμούν το εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Για την προσφορά της έχει τιμηθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Καΐρου.