Ομιλία του Γιώργου Δέλφη (Κουσανέλλου) στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων

(Φωτογραφίες από την εκδήλωση θα βρείτε στα πολυμέσα)

 

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00 στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής θα γίνει ομιλία του Αμπετεινού κ. Γιώργου Δέλφη (Λάκη Κουσανέλλου), με θέμα : «Η αρμονία των σφαιρών, μύθος ή πραγματικότητα, από τον Πυθαγόρα έως τον ΧΧ αιώνα». Μουσική και διαφάνειες. Είσοδος ελεύθερη

 

Ο Γιώργος Δέλφης (Λάκης Κουσανέλλος για τους Αμπετειανούς) αφήνει το Κάϊρο το 1964 για την Αθήνα όπου γράφεται στο Ωδείο Αθηνών για το πιάνο και την αρμονία και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για την φιλοσοφία. Μία υποτροφία από την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ (κι’ας μη κάπνισε ποτέ) του επιτρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι (πιάνο, σύνθεση, τζαζ, Σορβόνη). Σήμερα τα έργα του ερμηνεύονται από διάσημους μουσικούς σαν τον Μισέλ Μιχαλακάκο και το κουαρτέτο του στην Σεντ Σαπέλ των Παρισίων, καθώς και από τον ίδιο.

 

Στην εκδήλωση της 27/10/2014 ο Γιώργος Δέλφης , πιανίστας στο Ανώτατο Ωδείο και την Όπερα των Παρισίων, θα μας παρουσιάσει σαν μουσικολόγος και συνθέτης μία διάλεξη με θέμα  «Ο Πυθαγόρας και η αρμονία των σφαιρών μέχρι σήμερα».

 

Στην αρχαία Ελλάδα οι νέοι ασκούσαν το σώμα με την γυμναστική και καλλιεργούσαν την ψυχή με την μουσική. Τι σημαίνει μουσική; Πως άκουγαν οι πρόγονοί μας τους ήχους; Τι επανάσταση έφερε ο Πυθαγόρας με το μονόχορδο; Η μουσική εξελίσσεται μέσα στους χρόνους αλλά και συγχρόνως η αντίληψη του κόσμου ακόμη και η κοινωνία στην οποία ζούμε. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και τι μπορούμε να καταλάβουμε σχετικά με το σύμπαν και την ψυχή μας;

 

Με ζωντανά μουσικά παραδείγματα και απλούστατες εξηγήσεις ο Γιώργος Δέλφης μας επιτρέπει να διασχίσουμε δυόμιση χιλιάδες χρόνια μέσα σε μία ώρα. Θα παρουσιάσει με την ευκαιρία αυτή συνθέσεις από τους 7 δίσκους του στο πιάνο.